Πέμπτη 23 Οκτωβρίου 2014

Led Zeppelin - Led Zeppelin (1969)



  
 Οι Led Zeppelin είναι ένα αγγλικό συγκρότημα που αναδύθηκε μέσα από τις στάχτες των The Yardbirds. Ο πρώτος και ομώνυμος δίσκος τους κυκλοφόρησε στις 12 Ιανουαρίου 1969 στις ΗΠΑ και έφτασε μέχρι το Νο 10 των charts, ενώ στη Μεγάλη Βρετανία κυκλοφόρησε στις 31 Μαρτίου 1969 και έφτασε μέχρι το Νο 6. Είναι χαρακτηριστικό πως όταν το άλμπουμ πρωτοκυκλοφόρησε πήρε σχετικά κακές κριτικές, ακόμη και από το περιοδικό Rolling Stone που το χαρακτήρισε μέτριο, αν και αργότερα έσωσε την υπόληψή του, όταν το 2003 το τοποθέτησε στο Νο 29 της λίστας του με τα “500 καλύτερα άλμπουμ όλων των εποχών”.
  Πρόκειται για ένα ιστορικό ντεμπούτο που ταράζει τα νερά της δισκογραφίας και καθιερώνει τους Led Zeppelin σε μπάντα πρώτου μεγέθους. Ο δίσκος ηχογραφήθηκε σε μόλις 36 ώρες και την παραγωγή ανέλαβε ο ίδιος ο Jimmy Page. Εδώ, κάθε μέλος του συγκροτήματος καταθέτει τη δική του μουσική ταυτότητα στην εκτέλεση των κομματιών και είναι αδιαμφισβήτητη η χημεία μεταξύ τους. Όλα αυτά σε συνδυασμό με την χαρακτηριστική φωνή του Robert Plant, το καταπληκτικό παίξιμο του Page (μέχρι και δοξάρι χρησιμοποιεί στο "Dazed and Confuzed"), το με δυναμικό χαρακτήρα παίξιμο του μπάσου από τον John Paul Jones και το καταιγιστικό χτύπημα των τυμπάνων από τον John Bohnam.  
  Οι Zeppelin τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή, ευρισκόμενοι πολύ μπροστά από την εποχή τους, φλερτάρουν ηδονικά με αρκετά είδη της rock μουσικής καλύπτοντας μια γκάμα από το hard rock ("Good Times Bad Times") και το garage ("Communication Breakdown") μέχρι τη folk ("Baby Im Gonna Leave You") και τα Blues ("You Shook Me") πασπαλισμένα βέβαια με αρκετά ψυχεδελικά στοιχεία. Γι’ αυτό και είναι δύσκολο να κατηγοριοποιηθεί το άλμπουμ ως προς το είδος στο οποίο ανήκει.  
  Η συγκεκριμένη έκδοση είναι σε τριπλό βινύλιο και το remaster έγινε από τον Jimmy Page. Ο πρώτος δίσκος περιλαμβάνει την κανονική έκδοση του δίσκου και στους άλλους δύο δίσκους το “Live At The Olympia - Paris, France” μία ακυκλοφόρητη σε βινύλιο μεγαλειώδη ζωντανή συναυλία που δώσανε οι Zeppelin στις 10 Οκτωβρίου του 1969, όπου ξεδιπλώνεται ολόκληρο το ταλέντο της μπάντας καθώς τα τραγούδια μεταλλάσσονται πλέον σε πολυδαίδαλους ηχητικούς σχηματισμούς που απογειώνουν ακουστικά τον ακροατή. Η έκδοση αυτή πετυχαίνει ολοκληρωτικά το σκοπό της, καθώς από τη μια ξαναθυμίζει στους παλιότερους ένα από τα σημαντικότερα ντεμπούτα όλων των εποχών και από την άλλη εισάγει και παράλληλα οδηγεί τους νεότερους στη μύηση μιας άλλης εποχής που δεν είχαν την ευτυχία να τη ζήσουν.  
 
Μουσική μας επιλογή το show που δώσανε στο Παρίσι στις 10 Οκτωβρίου 1969!






Tracklist  

Disc One                                                                        

Side 1                                                                                  
1.      Good Times Bad Times        
2.      Baby I’m Gonna Leave You 
3.      You Shook Me                       
4.      Dazed And Confuzed

Side 2                                       
1.      You’re Time Is Gonna Come
2.      Black Mountain Side
3.      Communication Breakdown       
4.      I Can’t Quit You Baby
5.      How Many More Times

Disc Two

Side 3
1.      Good Times Bad Times/ Communication Breakdown       
2.      You Shook Me                        

Side 4        
1.      Heartbreaker
2.      Dazed And Confuzed

Disc Three

Side 5
1.      White Summer/ Black Mountain Side
2.      Moby Dick

Side 6
1.      I Can’t Quit You Baby
2.      How Many More Times
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου