Κυριακή 12 Οκτωβρίου 2014

Crosby Stills Nash & Young - Déjà Vu (1970)


   Οι Crosby, Stills & Nash είναι ένα αμερικάνικο super group, το οποίο ιδρύθηκε το 1968 με την συνένωση των μουσικών δυνάμεων του David Crosby από τους Byrds, του Stephen Stills από τους Buffalo Springfield, και του Graham Nash από τους Hollies. Αφού κυκλοφόρησαν τον πρώτο ομώνυμο δίσκο τους το 1969 ενώθηκε με την μπάντα και ο Neil Young, που γνώριζε τον Stephen Stills από τους Buffalo Springfield, ο οποίος και πρόσθεσε μια επιπλέον διάσταση στην μουσική του γκρουπ. Στο δίσκο συμμετέχουν επιπλέον ο Douglas Taylor στα τύμπανα και ο Gregg Reeves στο μπάσο, ενώ guest εμφανίσεις κάνουν ο Jerry Garcia στο Teach Your Children και ο  John Sebastian στο ομώνυμο τραγούδι του δίσκου.
   To Déjà Vu θεωρείται το καλύτερο τους άλμπουμ και αποτελεί folk-rock αρχέτυπο. Ξεκινώντας από το εξώφυλλο βλέπουμε τους συντελεστές του δίσκου να ποζάρουν σε μια παλιομοδίτικη φωτογραφία τραβηγμένη στο παλιό Far West υπενθυμίζοντας μας έτσι, από την πρώτη μας επαφή με τον δίσκο την ονομασία του. Το άλμπουμ είχε μεγάλη απήχηση στις flower power κοινότητες της εποχής εκείνης καθώς το γκρουπ μπόρεσε να ενσωματώσει τη χίπικη κουλτούρα με γλυκές folk μελωδίες, ενώ παράλληλα το γεγονός ότι τα μέλη ηχογράφησαν ο καθένας μόνος του, ξεδίπλωσε το πληθωρικό τους ταλέντο ανεξάρτητα από τον εγωισμό και τη φουσκωμένη περηφάνια του καθενός.
   Ο δίσκος αντιπροσωπεύει  απόλυτα το συνδυασμό και την ανάμειξη ψυχεδελικών ήχων με την folk και την country μουσική, ενώ τραγούδια όπως τα Carry On”, “Teach Your Children”, Almost Cut My Hair” και “Helpless θεωρούνται πλέον κλασσικά και παράλληλα το Woodstock της Joni Mitchell γίνεται ύμνος της γενιάς των λουλουδιών που σιγά σιγά βαδίζει προς τη δύση της. Ολόκληρο το άλμπουμ, από το εξώφυλλο μέχρι και το τελευταίο τραγούδι, έρχεται αέναα να μας υπενθυμίζει ότι το “Déjà Vu” ως όρος είναι μια εκκίνηση της μουσικής πραγματικότητας, η οποία όμως εξελίσσεται διαχρονικά και μεγαλουργεί μέσω όλων αυτών των μεγάλων καλλιτεχνών απάσης της rock μουσικής που μας χάρισαν εξαιρετικά και συνάμα ανεπανάληπτα άλμπουμ.



Tracklisting

Side One

1.
"Carry On"  
4:26
2.
"Teach Your Children"  
2:53
3.
"Almost Cut My Hair"  
4:31
4.
"Helpless"  
3:33
5.
"Woodstock"  
3:54

  Side two

1.
"Déjà vu"  
4:12
2.
"Our House"  
2:59
3.
"4 + 20"  
2:04
4.
"Country Girl"  
5:11
5.
"Everybody I Love You"  
2:21


















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου