Παρασκευή 26 Σεπτεμβρίου 2014

Eloy – Power And The Passion (1975)


   Το Power And The Passion είναι το τέταρτο άλμπουμ της γερμανικής progressive μπάντας Eloy οι οποίοι πήρανε το όνομά τους από το βιβλίο του H.G. WellsTime Machine καi συγκεκριμένα από τη φουτουριστική φυλή των Eloi που αναφέρεται στο βιβλίο αυτό.
   Το άλμπουμ αυτό αποδεικνύει ότι οι Eloy γνωρίζουν με τον καλύτερο τρόπο πώς να πλάσουν και να διηγηθούν μια ιστορία τόσο στιχουργικά όσο και μουσικά. Πρόκειται για το πρώτο concept άλμπουμ του συγκροτήματος, το οποίο αναδύει έντονα έναν επικό ρομαντισμό μέσα από τη συγκλονιστική ιστορία του Jamie που ερμηνεύει ο Frank Bornemann (κιθαρίστας και ιθύνων νους της μπάντας) και της Jeanne που ερμηνεύει η Mary Davis-Smith. O Jamie ταξιδεύει πίσω στο χρόνο και συγκεκριμένα στο 1358 όπου γνωρίζει τη Jeanne και την ερωτεύεται. Γύρω τους ξετυλίγεται μια μεσαιωνική ιστορία γεμάτη έρωτα, ίντριγκες, φυλακίσεις, εξιλέωση και συνάντηση με το πεπρωμένο.  Ο Jamie επιστρέφει  στο παρόν όπου και αναπολεί μελαγχολικά τη συνάντησή του με τη Jeanne στο τελευταίο τραγούδι του δίσκου, το The Bells Of Notre Dame.  
   Εδώ οι Eloy, χωρίς να απομακρύνονται τελείως από τις hard rock τάσεις τους, συνεχίζουν το ταξίδι τους στα μονοπάτια του progressive rock δίνοντας έμφαση στα πλήκτρα, ενώ παράλληλα εισάγουν και συμφωνικά στοιχεία στη μουσική τους.
   Το άλμπουμ αυτό κατάφερε να προκαλέσει διχογνωμία μεταξύ των οπαδών των Eloy για το σε ποια θέση αρμόζει να βρίσκεται στον κατάλογο της μπάντας. Άλλοι υποστηρίζουν ότι πρόκειται για το καλύτερο τους άλμπουμ και άλλοι ότι είναι ένας μέτριος δίσκος. Προσωπικά θα τονίσω μόνο ότι το  Power And The Passion” είναι ένα διαμάντι της prog-rock σκηνής και ένας δίσκος που σηματοδότησε από τότε και στο εξής τη μουσική κατεύθυνση της μπάντας και συγκεκριμένα του Frank Bornemann, καθώς όλα τα υπόλοιπα μέλη απολύονται, η Harvest ως εταιρεία τον στηρίζει και ο ίδιος συνεχίζοντας το γκρουπ με νέα μέλη βγάζει αριστουργήματα σαν το “Dawn”, το “Ocean”, το “Silent Cries And Mighty Echoes” και το “Colours”.


Track listing
Side One
1.   "Introduction" – 1:11
2.   "Journey into 1358" – 2:54
3.   "Love Over Six Centuries" – 10:09
4.   "Mutiny" – 9:08
Side Two
5.   "Imprisonment" – 3:13
6.   "Daylight" - 2:38
7.   "Thoughts of Home" - 1:05
8.   "The Zany Magician" - 2:48
9.   "Back into the Present" - 3:02
10. "The Bells of Notre Dame" - 6:21

Links:
https://www.youtube.com/watch?v=QY6rWxSuXAk

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου